
Onko sinulla mielessä, että haluaisit perustaa blogin, mutta se pitäisi tapahtua ilmaiseksi? Etkö halua rakentaa itsellesi WordPress sivustoa? Eipä hätiä mitiä, tänä päivänä on olemassa paljon vaihtoehtoja hyville ilmaisille blogialustoille, joiden avulla ilmaisen blogin perustaminen tapahtuu helposti ja nopeasti.
Suosituimmat ilmaiset blogialustat ovat Blogger sekä WordPress.com. Lisäksi on muitakin ilmaisia suomalaisia blogialustoja, jotka monesti ovat keskittyneet johonkin tiettyyn aihepiiriin. Matkustuksesta kiinnostuneille blogialustan tarjoaa Rantapallo ja politiikasta sekä muista yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille bloggaajille Uusi Suomi tuo kokoontumispaikan. Ilmaisia alustoja ovat myös Lily, Vuodatus sekä Blogi.net.
Mikä on sopiva blogialusta aloittelijalle?
Mikäli hakusessa on yksinkertainen ja helppokäyttöinen alusta blogille, jossa on enimmäkseen tekstiä, sopiva valinta voisi olla Blogger. Astetta monipuolisempi alusta on WordPress.com, varsinkin jos blogissa on enemmän kuvia. Blogin perustaminen vaatii siis hieman mietintää.
Mikäli tavoitteena on saada tienattua blogilla myös rahaa, kannattaa satsata hieman rahallisesti ja valita WordPress. Tällä alustalla blogi herättää enemmän uskottavuutta kuin Bloggerilla oleva blogi. WordPress toimii myös hakukoneoptimoinnin kannalta paremmin. WordPress blogeihin on saatavilla paljon erinomaisia ja ilmaisia lisäosia, jotka auttavat hakukoneoptimoinnissa.
Mikäli hakusessa on nimenomaan ilmainen blogi, tällöin suositeltava alusta on Blogger. Se on helppokäyttöinen, mutta et kuitenkaan itse omista blogiasi ja sinulla on rajallinen mahdollisuus vaikuttaa blogin ulkoasuun sekä toiminallisuuteen.
Jos taas päädyt perustamaan blogisi johonkin blogiyhteisöön, saat enemmän näkyvyyttä, mutta et taaskaan omista itse blogiasi, etkä voi itse vaikuttaa siihen, millaisia mainoksia blogissasi voidaan esittää etkä saa niistä itse tuloja. Blogin ulkoasuun tai muokattavuuteen ei pysty juurikaan vaikuttamaan ja blogin siirtäminen pois blogiyhteisöstä on melko hankalaa ellei jopa mahdotonta. Kaikilla blogiyhteisöillä on omat sääntönsä.
Mikä blogille aiheeksi?
Nyt kun blogi on saatu perustettua, mistä aiheesta haluaisit kirjoittaa? Kaikkein helpointa on, kun rajaa aiheen mahdollisimman tarkasti. Lifestyle-blogin kirjoittaja voi kirjoittaa vähän kaikesta, mutta yleisesti ottaen jokaiselle jotain -blogit eivät toimi niin hyvin kuin tarkkaan rajattujen aihealueiden blogit. Tänä päivänä kaikki jo tietävät, mikä on blogi, mutta rajattu aihe on kultaa.
Mikäli kirjoitat yritysblogia, voit vaikka jakaa lukijoille kallisarvoista tietoa jostakin aiheesta. Rajatun aiheen blogia on helpompi kirjoittaa, sillä tällöin riittää kun kirjoittaa yhden postauksen viikossa. Jos taas aihealueena on kaikkea maan ja taivaan välillä, postauksia pitää suoltaa paljon useammin. Blogin aiheena voi olla vaikkapa luotettavat nettikasinot.
Domain luo uskottavuutta
Blogille kannattaa varata oma domain eli verkkotunnus. Vaikka valitsisitkin alustaksi ilmaisen bloggerin. Kun sinulla on oma domain, blogisi vaikuttaa heti paljon ammattimaisemmalta ja uskottavammalta kuin pelkkä blogspot.com. Vaikka tavoitteena onkin ilmaisen blogin perustaminen, on hyvä huomioida myös tämä näkökulma.
Ulkoasu on tärkeä
Blogin ulkoasu kannattaa miettiä viimeistä yksityiskohtaa myöden. Teemoja voi ostaa suoraan suunnittelijalta tai ostaa jonkin valmiin teeman. Erityisesti WordPressiin on saatavilla valmiita teemoja tuhansittain. Kannattaa varmistaa, että teemaa myös päivitetään. Onkin siis syytä käydä läpi tiedot sekä muiden kyseisen teeman ostaneiden henkilöiden kommentteja.
Bloggeriinkin on saatavilla valmiita teemoja vaikkapa Etsystä. Blogin ulkoasua on helppo muokata mutta kannattaa tehdä se valmiiksi ennen kuin julkistaa bloginsa. Tärkeää on siis muokata valmiiksi blogin ja itsensä esittely, yhteystiedot, kategoriat, arkistot, someikonit, käytettävät värit, kuvitus sekä logo.
Kirjoita muutamia postauksia valmiiksi
Kirjoita valmiiksi vaikkapa viisi postausta ennen julkaisua. Näin voit kirjoittaa ne kaikessa rauhassa ja avata blogin julkiseksi vasta kun ne ovat valmiit. Tällä tavoin sinulle ei iske heti paniikki mistä kirjoittaisit kun sinulla on takataskussa muutama postaus jo odottamassa. Pääset paljon paremmin rytmiin kiinni kun et kohtaa heti tyhjän sivun blokkia.
Tee sisältösuunnitelma ja automatisoi

Kannattaa tehdä itselleen sisältösuunnitelma jo ennen kuin julkaisee ensimmäistäkään postausta. Tee itsellesi lista postausaiheista ja suunnittele niille julkaisupäivämäärät. Päätä, kuinka monta päivää ennen julkaisua postauksen pitää olla valmiina. Kirjaa kalenteriin suunnitellut postaus- ja kirjoituspäivät. Näitä voi muuttaa tarvittaessa, mutta jonkinlainen runko on hyvä olla olemassa.
Automatisoi niin paljon kuin mahdollista. Postausten julkaisuajankohdan sekä sosiaaliseen mediaan tapahtuvat jaot voi ajastaa tapahtuvaksi samanaikaisesti. Suunnitelmallisuus on hyväksi niin harrastebloggaajille kuin ammattilaisillekin. Näin sisällöntuotannosta ei aiheudu suotta stressitekijää. Yritysbloggaaja voi suunnitella vaikkapa yhden sisällöntuotantopäivän kuukaudessa ja hoitaa muina päivinä yritystoimintaan liittyviä asioita.