
Koronakriisi huolettaa kaikkia, myös lemmikkieläinten omistajia. Voiko korona tarttua lemmikkiin tai kotieläimiin? Entä voiko lemmikki tai esimerkiksi lehmä tartuttaa koronan ihmiseen? Lue tästä artikkelista Ruokaviraston sivuillaan antamat vastaukset siihen, miten korona vaikuttaa kotieläimiin ja lemmikkieläimiin.
Voiko lemmikkieläin saada koronan?
Toistaiseksi ei ole tiedossa varmistettuja tapauksia, joissa lemmikkieläin (esimerkiksi kissa tai koira) olisi saanut koronan. Tiedetään neljä tapausta, joissa COVID-19-tautiin sairastuneen henkilön lemmikiltä otetut näytteet ovat osoittaneet eläimen kantavan SARS-CoV-2-viruksen perimää. Voi siis käydä niin, että kun viruksen määrä elinympäristössä on suuri, virukset voivat siirtyä lajista toiseen. Yleensä virus ei kuitenkaan näin tee.
Kiinalaiset altistuskokeet osoittivat, että SARS-CoV-2-virus tarttui kissoihin ja fretteihin. Altistetut kissat tartuttivat viruksen muihin, samassa tilassa olleisiin kissoihin. Virukselle altistuneet koirat muodostivat vasta-aineita, mutta virus ei tarttunut niistä samassa tilassa olleisiin koiriin. Saksassa huomattiin frettien saavan SARS-CoV-2-tartunnan, ja tartuttavan sen muihin fretteihin. Onkin suositeltavaa, ettei mitään kissoja tai frettejä viedä hoitoon riskiryhmään kuuluville henkilöille.
Lue täältä lisää terveellisen kissan ruokavaliosta
Varmuuden vuoksi koronaviruksen saaneen henkilön kannattaa pestä kädet ennen lemmikin tai sen ruokien käsittelyä, ja välttää tarpeetonta kontaktia lemmikkiin. Jos koronaan sairastuneen ihmisen lemmikeillä on hengitystieoireita, eläintä ei pidä päästää kontaktiin muiden eläinten kanssa. Lemmikkien vapaata ulkoilua on rajoitettava heti, jos joku perheenjäsen sairastuu koronaan.
Jos lemmikin hengitystieoireet tai muut oireet ja vammat vaativat hoitoa, pitää eläinlääkärille etukäteen soittaa, jotta vastaanotolla osataan varautua ja suojautua mahdolliselta tartunnalta. Jonkun muun kuin sairaan henkilön on vietävä lemmikki eläinlääkäriin.
Voiko kotieläin saada koronan?
Kiinalaiset ja saksalaiset tutkimukset ovat osoittaneet, ettei virus tartu sikoihin, kanoihin tai ankkoihin. Tämänhetkisen tiedon mukaan korona ei tartu myöskään nautoihin tai muihin kotieläimiin, eivätkä kotieläimet ole koronavirustartuntojen lähde. Myöskään villieläimet, muuttolinnut tai hyönteiset eivät levitä tautia ihmisiin.
Voiko korona tarttua eläimen turkin kautta?
Moni pelkää nyt käydä kaupassa, sillä korona voi tarttua ostoskärryn kahvasta, maksupäätteestä, hedelmävaa’asta tai esimerkiksi toisen asiakkaan aivastaessa lähelläsi. Lemmikinomistajia saattaa huolettaa se, voivatko he saada koronan lemmikkinsä turkista. Ohikulkijoilla on tapana silitellä koiria – mitä, jos silittäjä kantaakin koronaa?
Ruokavirasto kuitenkin rauhoittelee kertomalla, ettei COVID-19-tautia aiheuttava virus SARS-CoV-2 tartu kovin helposti koiran eläimen pinnalta. SARS-CoV-2 tarttuu ensisijaisesti ihmisestä toiseen, ja etenkin pisara- tai kosketustartuntana tautia sairastavan henkilö yskiessä tai aivastaessa.
Pinnoille joutuneet koronavirukset eivät säily tartuttavina pitkään – varsinkaan vaihtelevissa lämpötiloissa. Tutkimuksia viruksesta on toistaiseksi ehditty tehdä vasta vähän. Näin ollen ei ole varmaa tietoa siitä, kauanko virus säilyisi tartuttavana eläimen turkissa. Toistaiseksi ei myöskään ole tiedossa yhtään tapausta, jolloin lemmikkieläin olisi välittänyt SARS-CoV-2-tartunnan ihmiselle. Voidaan siis sanoa, että riski saada korona koiran turkista on hyvin pieni. Eläimiä käsitellessä on silti syytä muistaa hyvä käsihygienia, sillä eläimistä voit tarttua ihmiseen mikrobeja eli zoonooseja.
Miten varmistaa lemmikkien hoito siltä varalta, että sairastuu?

Kuka tahansa voi sairastua koronaan. Siltä varalta kannattaakin sopia lasten, sukulaisten, ystävien ja naapurien kanssa siitä, kuka ottaa lemmikit hoitaakseen. Kannattaa ottaa selvää myös oman paikkakunnan ja sen lähistön lemmikkihoitoloista. Koiran hoitopaikka maksaa usein noin 20 euroa päivä. Varmuuden vuoksi on hyvä ostaa lemmikkien ruokaa varastoon, samoin kuin mahdollisia lääkkeitä. Luottokortti on hyvä olla olemassa – sen avulla pystyy varautumaan erilaisiin tilanteisiin ja mahdollisiin sairaudenhoitokuluihin (niin omiin kuin lemmikinkin).
Siltä varalta, että sairastuu vakavasti ja äkillisesti, on hyvä laittaa oveen tarra, missä kerrotaan asunnossa olevan lemmikkejä. Eteisessä on hyvä olla tarkempi lista lemmikeistä. Ensihoitajat huomannevat haukkuvan koiran, mutta kissat ja kanit voivat jäädä huomaamatta. Listaan kannattaa kirjata ylös myös eläimille sovitut hoitajat ja heidän puhelinnumeronsa. Yksin jääneet lemmikkieläimet Suomessa voivat kuolla nälkään ja janoon. Jos tieto yksin kotona ulvovasta koirasta tulee eläinsuojeluviranomaisten tietoon, pyritään eläimille järjestämään väliaikainen hoitopaikka viranomaisteitse, mutta kustannukset jäävät aina omistajan maksettavaksi.
Uudenmaan eristäminen ja eläimet
Poliisi tekee tapauskohtaisen arvion siitä, pääsetkö hoitamaan eläimiä Uudenmaan rajan yli, tai esimerkiksi viemään eläintä eläinlääkäriin. Asiaa auttaa, jos sinulla on kirjallinen tosite siitä, miksi rajan ylittäminen on välttämätöntä.