Internet on tehnyt elämästä helpompaa. Se on vähentänyt ajan ja paikan merkitystä sekä nopeuttanut erilaisten asioiden hoitamista.

Samalla se on vähentänyt henkilökohtaisen palvelun merkitystä. Itsepalvelukassat ja sähköiset asiointipalvelut ovat tätä päivää, vaikka etenkin varttunut väestö haikailee entisten aikojen perään.

Tässä artikkelissa pohditaan sitä, kuinka internet on kehittänyt elämäämme ja sen eri osa-alueita.

Ruokailu

Internetin avulla kuka tahansa voi etsiä tietoa terveellisestä ruoasta ja siitä, kuinka valmistaa haluamiaan ruokalajeja. Tarvittaessa voi ottaa yhteyden ravitsemusterapeuttiin, joka osaa räätälöidä kullekin sopivan ruokavalion. 

Ostokset voi tehdä saman tien sopivan reseptin löydyttyä, sillä ruokaa myyvät verkkokaupat ottavat tilauksia vastaan 24/7. Kotiinkuljetuksen voi sopia ehkä jo seuraavaksi päiväksi.

Jos sinä päivänä ei huvita kokkailla, voi asiakas tilata ravintola-annoksia verkossa. Annokset voi noutaa esimerkiksi tunnin päästä, ellei sitten maksa hieman lisää kotiinkuljetuksesta. 

Parisuhde

Parisuhteen voi aloittaa ja päättää verkossa. Jos välillänne on pitkä matka, voi parisuhteen hoitaminenkin tapahtua pääasiassa netin avulla.

Deittailusivustoilla tapaa uusia ihmisiä poistumatta kotoaan. Kumppania voi etsiä hyvinkin tarkkojen kriteerien perusteella. Jos kumppaniehdokas vaikuttaa hyvältä ja tavoitteenne ovat sopusoinnussa, voi nettisuhteen siirtää todelliseen elämään, eli online-suhteesta voi tehdä offline-suhteen. 

Ostosten tekeminen

Internetin avulla voit ostaa paitsi ruokaa, niin myös elektroniikkaa, astioita, huonekaluja, lentolippuja, harrastusvälineitä ja valmennuskursseja. Voit tehdä ostoksia vaikka jouluyönä, sillä verkkokaupan ovet ovat aina auki, ja pääset shoppailemaan missä tahansa, missä vain on nettiyhteys. Voit ostaa tavaroita myös ulkomailta, mutta tarkasta, joudutko maksamaan tullimaksuja ja veroja. Turvallisin tapa tehdä verkko-ostoksia on luottokortti. Muista myös tarkastaa, onko yhteys suojattu, ennen kuin annat henkilö- tai korttitietojasi. 

Lainan hakeminen 

Lainat

Haluatko saada lainaa heti tilille 24h? Siinä tapauksessa ei kannata edes harkita tavallisten pankkien kanssa asioimista, sillä niiden käsittelyajat ovat tunnetusti pitkät – ja sidoksissa pankin aukioloaikoihin. Voi mennä toista viikkoa, ennen kuin saat pankista kerta- tai joustolainan. 

Hae lainaa nettipankeilta, niin saat välittömän lainapäätöksen. Jos hyväksyt tarjottavan lainan tai lainatilin, voit saada lainan käyttöösi heti. Joustolainan (mikä toimii samaan tapaan kuin luottokortti) ensimmäisen noston voi tehdä kello 7 ja 23 välissä. Jatkonostot voi tehdä milloin vain, eli saat uuden lainan tilillesi saman tien 24/7.

Töiden etsiminen ja tekeminen 

Sanomalehden sijaan työpaikkailmoitukset etsitään nykyään netistä. Toki merkittävä osa avoimista työpaikoista on niin sanottuja piilotyöpaikkoja, mitkä täytetään, ennen kuin työpaikkailmoitus ehditään julkaista. Työnhakija voi hyödyntää nettiä myös piilotyöpaikkojen etsimiseen, sillä hän voi tarkastaa mielenkiintoisen yrityksen vastuuhenkilöiden yhteystiedot netin avulla. Seuraavaksi hän voi lähettää sähköpostia esimerkiksi toimitusjohtajalle pyytäen mahdollisuutta henkilökohtaiseen tapaamiseen. 

Myös töiden tekeminen vaatii yhä useammin nettiyhteyttä ja laitetta, millä saa yhteyden verkkoon. Vaikka olisit sähköasentaja, sairaanhoitaja tai poliisi, tarvitset nettiä työssäsi. Monet asiantuntijatehtävissä työskentelevät ovat verkossa kaiket päivät, sillä töiden tekemisestä ei tulisi mitään ilman tietokonetta ja internetiä. Jos työtehtävissä tarvitaan esimerkiksi kirjoitus- ja suunnitteluohjelmia, pikaviestimiä, hakukoneita, sähköisiä arkistoja ja sosiaalista mediaa, olisi sähkö- tai nettikatko erittäin epätoivottu ilmiö. 

Auton ylläpitäminen 

Voit ostaa auton näkemättä sitä, jos luotat kauppiaaseen. Voit sopia, että ostamasi auto tuodaan kotipihaasi. Voit tehdä kaupat ja hoitaa auton rekisteröinnin omiin nimiisi täysin etänä. Jatkossa voit varata huollot, katsastukset ja renkaiden vaihdot netin avulla. Voit myös sopia, että joku tulee vaihtamaan renkaat luoksesi, tai että joku käyttää auton katsastuksessa puolestasi. Sopivia kandidaatteja löytyy muun muassa sosiaalisen median kautta. 

Asunnon vaihtaminen

Voit tarkastella verkossa sekä asunnon myynti-ilmoituksia että tarjotaan vuokralle -ilmoituksia. Jos asunnosta on tehty virtuaaliesittely, ei paikan päällä tehtävä asuntoesittely ole välttämätön. Asunnon vuokrasopimuksen tai kauppakirjan voi tehdä kotoa käsin, kiitos internetin. Netissä voit myös kilpailuttaa muuttofirmat tai tarkastaa, mistä voisit vuokrata peräkärryn. Muuttoilmoituskin kannattaa tehdä verkossa, samoin sähkösopimuksen kilpailuttaminen.

Harrastaminen ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen 

Netin avulla voit pitää yhteyttä toisella puolella maailmaa asuvien ihmisten kanssa. Voitte lähettää sähköpostia, seurata toistenne kuulumisia Facebookissa tai soitella videopuheluita. 

Netti tarjoaa loputtomasti viihdykkeitä. Voit katsella elokuvia, lukea e-kirjoja tai vaikka osallistua etätunneille oppiaksesi uusia asioita.