Blogien kirjoittaminen on yleistynyt viime vuosien aikana räjähdysmäisesti. Siinä missä blogeja aiemmin pidettiin vain paperisin päiväkirjan jatkeina, blogien kirjoittaminen on joillekin nykyään myös ammatti siinä missä kokki tai opettajakin. Myös meillä Suomessa on muutamia bloggaajia, jotka työllistävät itsestä pelkästään bloginsa kautta. Blogit ovatkin alkaneet kiinnostaa myös yrityksiä ja tätä kautta on syntynyt niin kutsuttuja yritysblogeja. Monet yritykset myös tekevät yhteistyötä näiden suosittujen bloggaajien kanssa. Mutta miten blogista tulee suosittu? Miksi ihmiset palaavat viikosta ja kuukaudesta saman blogin äärelle, joka voi käsitellä ihmisen aivan normaalia arkea? Mikä siinä kiinnostaa?

Blogin nopeus

Nykyään, kun kaikilla on supernopeat nettiyhteydet, sivustojen latausnopeuden merkitys kasvaa. Tämän vuoksi blogeille on erittäin oleellista, että ne on perustettu toimivaan webhotelliin tai johonkin toiseen vastaavaan ylläpitopalveluun. Ole siis tarkkana tämän kanssa!

Uskalla antaa pala itsestäsi lukijoille

Aivan ensimmäinen asia, joka yleensä tekee blogista hyvän, on persoonallisuus. Kukaan ei tahdo lukea hajutonta ja mautonta blogia – blogissa pitää olla särmää. Tai pikemminkin bloggaajassa pitää olla sitä jotakin. Bloggaajassa pitää ihmisenä ja persoonana olla jonkinlaista tarttumapintaa, jotta lukijat pääsevät hyppäämään kunnolla kyytiin mukaan. Bloggaajan tulee uskaltaa antaa kasvot blogilleen. Vaikka monet suositut blogit käsittelevät niinkin pinnallisilta tuntuvia asioita kuin vaikkapa muotia tai sisustamista, on blogeissa usein kyse paljon muustakin. Blogit ovat lähes poikkeuksetta vahvasti kirjoittajaansa henkilöityneitä.

Rakkaudesta lajiin

WordPress Blogging

Toinen avain tekijä suosioon on aitous. Blogin pitää olla aito. Bloggaajan täytyy aidosti pitää siitä, mitä tekee. Tässä tapauksessa bloggaamisesta. Bloggaus on paljon muutakin kuin kauniissa vaatteissa patsastelua. Jonkun on ensin täytynyt ostaa nämä vaatteet, jaksaa laittautua kuvien ottoa varten ja usein nakittaa joku myös ottamaan kuvat. Monesti niin seesteisissä näyttävissä kuvissa todellisuudessa värjötellään kylmässä säässä ilman takkia. Lisäksi otetuista kuvista pitää karsia huonot pois ja usein myös ehostaa parhaat kuvankäsittelyohjelmien avulla. Tämä vie aikaa. Sitten pitäisi vielä ideoida ja laatia teksti. Suositun blogin pitäminen vaatii siis aina jonkin verran vaivaa. Toki vaivan näkemisen määrä riippuu bloggaajasta, mutta Suomen suosituimpien blogien pitäminen käy varmasti työstä. Vaivaa tuskin jaksaa nähdä, jos bloggaus ei tunnu omalle jutulle – jos blogi ei ole aito. Blogata ei kannata vain siksi, että se on trendikästä.

Keskustele ja kuuntele lukijoita

Yksi avain tekijä, jolla hyvä blogi saa suosiota, on lukijoiden kuuntelu. Blogi ei ole suosittu ilman lukijoita. Lukijat ovat suositun blogin edellytys. Vaikka blogi olisi bloggaajan itsensä mielestä kuinka hyvä, ei se ole suosittu ilman näitä näytön toisella puolella istuvia tyyppejä. Bloggaajan kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää blogiaan viestinnällisenä välineenä ja olla vuorovaikutuksessa lukijoidensa kanssa. Suosituimmissa blogeissa on lähes poikkeuksetta kommentteja jokaisen blogikirjoituksen kommenttiboksissa. Parhaimmillaan keskustelut lukijoiden kanssa voivat olla todella arvokkaita.

Pistä perusasiat kuntoon

Toki hyvän ja suositun blogin perusedellytyksiin kuuluu myös kyky kirjoittaa. Tämäkään ei kuitenkaan enää nykypäivänä ole itsestäänselvyys. Monet suositut blogit ratsastavat hyvin pitkälle jo pelkästään kauniilla kuvilla, jotkut videoilla. Myöskään mitään tähtitieteellisiä IT-taitoja blogin pitäminen ei vaadi, Blogger- tai WordPress-pohjalle osaa kirjoittaa kuka vain. Blogilla olisi hyvä olla myös jonkinlainen suunnitelma siitä, mitä seuraavaksi julkaistaan. Blogikirjoituksia olisi myös syytä ilmestyä useampi viikossa. Mitään yksiselitteisiä tai velvoittavia sääntöjä näiden käytännönasioiden suhteen ei kuitenkaan ole: Suositun ja hyvän blogin ei siis tarvitse olla täydellinen kaikilla saroilla. Kyse on juuri enemmänkin aitoudesta ja persoonasta. Siitä, että on hyvä tyyppi, joka jaksaa kiinnostaa lukijoita.

Älä pelkää markkinoida blogiasi

Jos blogistaan mielii saada suositun, pitää sitä olla myös valmis mainostamaan. Jos et kerro kirjoittavasi blogia, potentiaalisten lukijoiden on hyvin vaikea löytää sitä internetin syövereistä. Monia blogin mainostaminen saattaa hävettää. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla. Jotta blogi voi menestyä, sinun tulee itse seisoa 100 prosenttisesti sen takana. Jos sinä itse et usko itseesi niin kuka sitten?