Windows vs. MacOS

Tietokoneen valinnassa on kaksi päävaihtoehtoa: Windows tai MacOS. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa, ja voi olla vaikeaa päättää, kumpi sopii sinulle. Tässä blogikirjoituksessa vertailemme Windowsia ja MacOS:ää, jotta voit tehdä tarpeisiisi parhaiten sopivan päätöksen.Windows on maailman suosituin käyttöjärjestelmä, ja siihen on hyvä syy. Se on vakaa, käyttäjäystävällinen ja yhteensopiva monenlaisten laitteistojen ja ohjelmistojen kanssa. Windows tarjoaa myös useita mukautusvaihtoehtoja, joten voit tehdä tietokoneesta juuri sen näköisen ja tuntuisen kuin haluat.

macOS on Applen tietokoneiden käyttöjärjestelmä. Se tunnetaan tyylikkäästä muotoilustaan, helppokäyttöisyydestään ja vakaudestaan. macOS:ssä on myös useita sisäänrakennettuja ominaisuuksia, jotka on suunniteltu tekemään tietokonekokemuksestasi tehokkaamman ja miellyttävämmän.

Mikä käyttöjärjestelmä sopii sinulle? Seuraavassa on muutamia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon:

 • Jos etsit käyttöjärjestelmää, joka on käyttäjäystävällinen ja vakaa, Windowstai macOS voi olla hyvä valinta sinulle.
 • Jos tarvitset käyttöjärjestelmän, joka on yhteensopiva monenlaisten laitteistojen ja ohjelmistojen kanssa, Windows on hyvä vaihtoehto.
 • Jos etsit käyttöjärjestelmää, jossa on tyylikäs muotoilu ja sisäänrakennettuja ominaisuuksia, jotka tehostavat tietojenkäsittelyä, macOS voi olla oikea valinta sinulle.

MacOS-käyttöjärjestelmän edut:

 • Optimoitu sovellusten hallinta- App Storesta on helppo löytää ja asentaa uusia sovelluksia, ja päivitykset tapahtuvat automaattisesti taustalla. Tämä tarkoittaa, että sinulla on aina uusin versio suosikkisovelluksistasi, ja tietoturvakorjaukset asennetaan heti, kun ne julkaistaan.
 • MacOS:ssä voit hallita sovelluksiasi helposti Launchpadin avulla. Launchpad tarjoaa yhden paikan, josta näet kaikki sovelluksesi, ja voit järjestää ne kansioihin tai poistaa ne muutamalla napsautuksella.
 • Jos haluat vapauttaa kiintolevytilaa, macOS tarjoaa useita tapoja tehdä se. Voit käyttää sisäänrakennettua Levyapuohjelmaa kiintolevyn siivoamiseen tai poistaa käyttämättömiä sovelluksia vapauttaaksesi tilaa.
 • Yksinkertaisempi käyttöliittymä – macOS:ssä on selkeä ja yksinkertainen käyttöliittymä, jota on helppo käyttää. Kaikki on siellä, missä odotat sen olevan, ja tavalliset tehtävät voi suorittaa muutamalla napsautuksella.
 • MacOS:n Finder helpottaa tiedostojen etsimistä ja järjestämistä. Voit tarkastella tiedostojasi luettelonäkymässä, kuvakkeenäkymässä tai sarakkeenäkymässä ja esikatsella niitä nopeasti Quick Lookin avulla.
 • Spotlight auttaa sinua löytämään mitä tahansa Macista, mukaan lukien sovellukset, asiakirjat ja sähköpostiviestit. Kirjoita etsimäsi asia Spotlight-hakupalkkiin, ja se ilmestyy heti näkyviin.
 • Turvallisuus – Turvallisuus on sisäänrakennettu macOS:n jokaiseen osa-alueeseen. Tiedostojen salauksesta turvalliseen käynnistykseen voit olla varma, että tietosi ovat turvassa Macissa.

MacOS-käyttöjärjestelmän haitat:-

 • macOS on saatavilla vain Applen tietokoneissa. Jos etsit käyttöjärjestelmää tietokoneelle, sinun on valittava Windows.
 • macOS voi olla kalliimpi kuin Windows. Macit ovat yleensä kalliimpia kuin vastaavat PC-tietokoneet, ja saatat joutua ostamaan lisäohjelmia saadaksesi Macista kaiken irti.
 • Joitakin sovelluksia ei ole saatavilla macOS:lle. Vaikka macOS:lle on saatavilla monia hyviä sovelluksia, jotkut suositut sovellukset toimivat vain Windowsissa.

Windows käyttöjärjestelmän edut:-

 • Voit käyttää Windowsia millä tahansa tietokoneella. Monet valmistajat valmistavat tietokoneita, joihin on asennettu Windows, joten löydät varmasti tarpeisiisi sopivan tietokoneen.
 • Windows on yleensä edullisempi kuin macOS. Molemmista käyttöjärjestelmistä löytyy monenlaisia hintoja, mutta Windows on yleensä halvempi.
 • Windowsille on saatavilla valtava valikoima ohjelmistoja. Etsitpä sitten tuottavuussovelluksia, pelejä tai jotain siltä väliltä, löydät ne varmasti Windowsista.

Lue tästä lisää Windows 11:sta.

Windowsin haitat:

 • Vaikka Windows on käyttäjäystävällinen, se voi olla vaikeampi oppia kuin macOS. Jos olet vasta-alkaja tietotekniikassa, macOS saattaa olla sinulle parempi valinta.
 • Toisin kuin macOS:ssä, siinä ei ole sisäänrakennettuaominaisuuksia, kuten tiedostojen salausta ja suojattua käynnistystä varten. Tämä tarkoittaa, että sinun on asennettava kolmannen osapuolen ohjelmisto saadaksesi nämä ominaisuudet käyttöön.
 • Windows on alttiimpi viruksille ja haittaohjelmille kuin macOS. Tämä johtuu siitä, että maailmassa on enemmän Windows-tietokoneita, mikä tekee niistä suuremman kohteen hakkereille.

Mikä käyttöjärjestelmä sopii sinulle? Se riippuu tarpeistasi ja mieltymyksistäsi. Jos tarvitset käyttöjärjestelmän, joka on yhteensopiva monenlaisen laitteiston ja ohjelmiston kanssa, Windows on hyvä valinta. Jos etsit käyttöjärjestelmää, jossa on tyylikäs muotoilu ja sisäänrakennettuja ominaisuuksia, jotka parantavat tietokonekokemustasi, macOS voi olla oikea valinta sinulle. macOS:n jokaiseen osa-alueeseen on sisäänrakennettu tietoturva tiedostojen salauksesta lähtienturvallinen käynnistys. Jos olet vasta-alkaja tietotekniikassa, macOS voi olla sinulle parempi valinta. On tärkeää punnita vaihtoehtoja ja valita tarpeisiisi parhaiten sopiva käyttöjärjestelmä.

Tarvitsetko käyttöjärjestelmän, joka on yhteensopiva monenlaisten laitteistojen ja ohjelmistojen kanssa? Jos näin on, Windows saattaa olla oikea valinta sinulle

Etsitkö käyttöjärjestelmää, jossa on tyylikäs muotoilu ja sisäänrakennettuja ominaisuuksia, jotka parantavat tietokonekokemusta? Jos näin on, macOS voi olla oikea valinta

Kaikissa macOS:n osissa on sisäänrakennettu tietoturva, tiedostojen salauksesta turvalliseen käynnistykseen. Jos tietoturva on ensisijaisen tärkeää, tämä saattaa olla paras vaihtoehto.